Allah Rindukan Doa Hambanya :'(


Assalamualaikum , Mesti tengah panas dengan cerita video Awani kan ? Hmm , sebenarnya video tu di uploadkan lama dh tapi di privatekan dan video tu takdak sapa yg view. Memang niat taknak publickan tapi masa hangout last week ramai pulak yang nk view , Mulanya kami *saya dengan ery* terima komen yang baikbaik daripada anda semua. Kami ingat benda ni akan okay, Awani ada mintak nk private balik vid tu tapi ery tak kasi sbb dia kata semua orang suka dan dia nk download masuk note II dia. So tak jadik lah nk privatekan semula.

Awani tahu ini semua salah Awani buat vid mcm tu . Awani nak mintak maaf kalau ada buat koqang rasa sakit mata ka sakit telinga ka apa. Allah uji Awani ni bersebab. Mungkin atas apa yg dah Awani buat selama ni. Mmg dari dulu lagi Awani ramai haters, tapi selepas buat vid ni lagi bertambah lah kan? Malah seluruh malaysia mugkin seluruh dunia. 

Allah maha mengetahui apa yg akan berlaku disebalik semua ini. Mungkin Allah rindukan doa daripada hambanya yang bernama Syazwani :') Allah rindukan solat taubat dari hambanya. Dia lebih tahu daripada segalanya. Awani hanya mampu berdoa dan melihat. Korang ramai namun ? Awani seorang diri , Nasib ada kawankawan yang sangat baik dan selalu sokong wani dari belakang . 

Awani mohon , orang yg upload vid Awani kt youtube, tlg lah delete. Awani baru tahu saat dan ketika ini siapa yang bergelar kawan dan bergelar musuh . Mungkin cerita ini akan terus tersebar tapi, Awani redha dengan dugaan Allah malah Awani bersyukur diatas apa yg berlaku ini mengakibatkan Awani selalu mendekatkan diri dengan Allah. 

SubhanaAllah, Semalam lepas tengok apa yg terjadi , Hati gelisah sangatsangat. Walaupun kawankwan, family dah ckp sabar semua tapi ttp tak okay . Lepas mengadu pada Allah baru selesa. Sangat tenang :') Allah maha berkuasa . 

Mungkin setakat ini sahaja post saya buat kali ni. Tapi ini mungkin post terakhir dari saya. Assalamualaikum :')



Berminat dengan post saya yang lain? 

Saya okay saya kuat

2,409 comments:

  1. hope adik amik positif kritikan2 org y lebih dewasa dari adik.. jgn mudah berjanji selama2nya dik..
    cinta bukan sekadar kapel n etc.. umur adik ni sesuai fokus kt pelajaran... good luck..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep..stuju..saya pon ada ank pempuan juga..so,tak bole komen...semoga menda ni mnjadi eye opener utk parent di luar sana...

      Delete
    2. manusia x sempurna..jadikan sbg pangajaran.Jangan ulangi kesilapan yg sama. awak masih muda,belajar rajin2 n buat yg terbaik.smga Allah sntiasa melindungi awak.

      Delete
  2. kuatkan semngat...

    ReplyDelete
  3. sabar.. masa akan merubah segalanya,,,,sy syorkan awak mendiamkan diri...manusia suka menghukum...jngn putus asa...! -kyro

    ReplyDelete
  4. adik abg n copy ayat adik n post kt mereka2 ea...
    sabolaa ea dik syazwani

    ReplyDelete
  5. Think properly before doing something dear~

    ReplyDelete
  6. adik , lain kali nak buat apa pun fikir dulu . umur baya adik ni seeloknya fokus kat pelajaran dulu . xpayah laa nak cinta bagai . habiskan pelajaran dulu .

    sabar erk .

    ReplyDelete
  7. aku sbgai follower fb ko .. sbnrnya mle2 mmg aku rase bengang .. yela . mcm xde agama .. benda haram mcm tu pun nk tayang kt umum . mmg ptt kne maki lahh .. n skrg dh byk org buat parody utk ko . tapi lme2 aku terfkir semua mnusia buat silap , dn aku arap ko tabah dgn semua ni just aku ingtkn klu nk buat sesuatu perkara tu fkir dlu .. aku doakn tuk ko yg terbaik .. jgn lupe minta doa . k ? tuhan tu maha pengampun dan maha mengetahui :0 .. Insya Allah ..

    ReplyDelete
  8. Tak ley buat apa la dah sendiri buat salah.. Anggap ni pengajaran..

    ReplyDelete
  9. heii . sabar okey . tu semua dugaan . tapi lain kali sebelum nak lakukan sesuatu fikir buruk baik benda tu dulu . we same batch . kuatkn semangat . abaikan apa yg tengah berlaku skrang . think positive . ambik ikhtibar dari apa yg terjadi skrang ni .

    ReplyDelete
  10. "Lepas buat solat ******, Solat ********** semua, baca alquran , rasa betapa tenangnya hati ni. Allah maha berkuasa ."

    npe nk kne cencor selepas perkataan solat??

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  12. Ade 2 perkataan abg nak ckp... "Padan muka"

    ReplyDelete
    Replies
    1. x elok ckp mcm tu.

      Delete
    2. hahahahha x baik tau tp mmg patut pun bukan aku nk ckp aku baik..just benda ni jadikan pgajaran..... jangan ar bercouple2 menambahkn dosa yg ada...salam ramadhan...maaf kan semua kata2 aku dari owg yg stalker status kamu :P

      Delete
    3. x kena kat batang hidung sendiri boleh la cakap macam tu.. ingat yang kamu tu ada saudara, adik beradik dan ada anak..

      Delete
  13. anggap ni sebagai pengajaran ye dikk ... sebelum bt sesuatu fikir dlu...past is past kehidupan perlu diteruskan mcm biasa ye...bt sweet2 dulu dgn mak / ayah...couple ni kita tak tau sejauh mana..ada org couple bertahun2 pun putus juga...salam sayang dari akak :)

    ReplyDelete
  14. bkn nk menyibuk..jauh skali nk mengutuk...tp ini pngajaran..sebelum kite nikah,ade keutamaan yg lain dulu selain drpd boyfren. alangkah indahnye klu semua ucapan manis tu utk kedua ibu bapa kn? just saying.u know better.x perlu bsumpah setia..x perlu bjanji kasih kalau diri sendiri x taw lagi ke mane arah tuju...video tu x perlu dibuat dari awal lagi...

    ReplyDelete
  15. 1st - belajar jaga diri sndr dulu. means lengkap diri dgn segala2 basic needs dlm hidup. education. good job. good income.

    2nd - belajar jaga mak bapak. x payah nk sibuk2 umi baba ngn pakwe segala. lg 10 thn ko tgk balik video tu, ade harapan ko rse nk tikam diri sndr. whats wrong ngn budak2 zaman skrg? bercinta mcm kan konfem kawen.

    3rd - belajar kawal diri. normal budak baya kau nk bercinta. tp semorg bercinta pakai akal. dah bercinta pndai2 bwk diri. declaration of love mcm ni apekah paedahnya? pernah pikir tak, jodoh tu di tgn tuhan. klu jodoh x panjang, declaration2 memalukan cmni, yg dah tersebar satu malaya ni, nk letak mana?????

    ReplyDelete
  16. ni balasannya kalau bt sesuatu tanpa berfikir..belajar dulu tau..belajar lgi penting..dah kerja nanti carilah pasangan hidup..buang masa couple ni ok.

    ReplyDelete
  17. Suck my D la. Bitch always un matured. Nanti kau dah matang usha balik vid kau. Rasa bodoh ke tak. Confirm rasa nak bunuh diri. Ambik iktibar bitches.

    ReplyDelete
    Replies
    1. LOL please be more civilized & MORE MATURED when advising people. You expect people to listen to you, but you're using those uncivilized words. Come on, you should be the matured one. LOL

      Delete
    2. lau nak nasihat org, x prlu pkai ayat kasar2..bdak da nyesal,dia tau lah tu..

      Delete
    3. Lu lagi teruk dari dia la sial...

      Delete
  18. Assalamualaikum dik , hermm , takziah sebb vidoe ni dah jadi viral satu malaysia, silapnya sebb sebb dipublickan vidoe tuh , terlajak perahu buleh undur , ni dah terlajak "public" memang ni lah akibat dia ~

    so, lepas ni dik ~ kalau nak bercinta tuh , diam-diam sudah lar ea , tak perlu lah kot nak declare apa semua tuh , ye , abg pun pernah jatuh dalam benda ni , so , insyALlah , bukak quran , tengok surah al-baqarah ayat 216, baca terjemahan ayat tuh ,

    "Apabila engkau terlanjur berbuat dosa, maka jangan engkau putus asa dalam menggapai istiqamah kepada Rabbmu, kerana boleh jadi, itulah dosa terakhir yang ditakdirkan bagimu."
    -Syaikh Ibn 'Atha'illah

    so insyALlah dik , lepas ni bukak hidup baru ~ cerita baru dan semestinya dengan pengajaran yang amat hebat ni perubahan tu seharusnya ke arah kebaikan ~

    Adakalanya kamu tidak menyukai sesuatu sedang dia berguna bagi kamu, Dan adakalanya kamu menyukai sesuatu sedang dia berbahaya bagi kamu. Dan Allah itu Maha Mengetahui dan kamu tidak mengetahui" (al-Baqarah:216)

    ReplyDelete
  19. Muhammad Syazwan9 July 2013 at 12:44

    Salam. Saya sebagai yang dah berumur ni nak nasihatkanlah adik dan juga adik-adik yang lain. Dan diharapkan dapat menerima dengan hati yang terbuka. Janganlah kita terlalu menyayangi orang yang belum jadi suami/isteri kita. Jangan meletakkan harapan yang tinggi. Berkawan tak jadi masalah tapi jangan ambil serius dalam bercinta. Takut nanti termakan jiwa. Cuba adik fikir balik kesan video tu yang mungkin dapat memberi kesan negatif terhadap minda kita. Allah duga hambanya agar dapat dikuatkan iman hamba-hambanya. Allah tak mintak kita menyayangi seperti orang yang ada ikatan dengan orang lain yang belum ada sebarang ikatan dengan kita. Faham maksud saya? Kita ada maruah diri. Jangan cemarkannya. Cintalah Allah melebihi cinta kita terhadap orang lain. Kerana tanpa dia, siapa kita. Adik masih muda lagi. Masih bnyak liku-liku kehidupan yang perlu adik lalui. Dan saya bercakap atas dasar pengalaman. Pengalaman diri sendiri dan pengalaman orang lain. Memang waktu zaman adik, bercinta tu seronok. tapi percayalah, cinta selepas nikah itu adalah yang paling nikmat. Serahkan semuanya pada Allah dan jangan kita buang masa, buang maruah untuk keseronokan yang tiada manfaat untuk dunia dan akhirat. Jagalah maruah kerana itulah harga diri kita yang boleh kita banggakan. sekali maruah tercemar, susah untuk kita bersihkan. Jika kita rasa, kita buat perkara yang baik, go on. Tapi kalau kita rasa kita buat sesuatu yang Allah dan Rasul tak suka, baik kita stop walaupun perit. Maaf jika ianya menyinggung perasaan adik. Saya tak mintak apa-apa untuk comment nie tapi at least amik iktibar dan dengar nasihat saya. Harap adik tabah tempuh segala liku-liku kehidupan dan perbaiki diri kita dari kesilapan. semoga kita sentiasa istiqamah dalam menjalankan tanggungjawab kita sebagai hamba Allah di dunia yang singkat ini. Jazakallah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko ni nk ngorat ke nk nasihat bro??? cantik jgak ayat2 cinta yg ko bt ni...

      Delete
    2. kahkahkahkahkah!

      Delete
    3. pergh... nak cucuk jarum... HAHAHAHAHA

      Delete
  20. perjalanan masih jauh tu dik.
    abang ni umur dah 24 tak berani nak declare2 camtu.

    ambil pengajaran daripada perkara ni..

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. de hikmahnya dik. pengajaran buat adik dan untuk semua. buka buku baru, tinggalkan kisah lalu.

    "jangan malu bertaubat banyak kali sebab lakukan dosa, tapi malulah untuk buat dosa lepas taubat banyak kali." - Ustaz Don

    ^^

    ReplyDelete
  23. Dik, ikhlas tak ikhlas, tu urusan kau dengan Allah. Tapi dah kalau kau menunjuk nunjuk ibadah kau, solat bagai apa semua, ikhlas ke dik?

    ReplyDelete
  24. adik comel.
    kalau tajuk video tu tak 'panas'. mungkin orang tak akan maki kritik adik teruk2.
    akak tengok video tu pun sebb tajuk nye. tapi pandangan secara dewasa, semua orang lakukan kesilapan, amik pengajaran ye.
    jaga diri, jangan sampai orang menyalah kan hijab adik, walhal yang salah adalah perlakuan adik.
    ikhlas dari akak yg makan asam dulu dari adik.:)

    ReplyDelete
  25. aku sebenar marah kat ko..yela..apa la yang ko buat ni..tp..yela manusia xleps wat silap..so..ambik iktibar ye dik..sbnrnye ko ni leh jadi pengacara la..gi la apply jd pengacara remaja kt TV3..leh buat duit tlg mak ayah dri ko mencanang nama pakwe ko tu..pape pun salam ramadhan..

    ReplyDelete
  26. Buat ssuatu elokla kta fkr dl baik buruknya..nape pd awalnya awk xburn je dlm cd n bg je kat BABA awk 2..lg private dr upload yg sah2 kdg2 org bolehack utk bt mcm2..
    Focus blaja dl..nak exam kan? Xke mana bcinta 2 klu result hancur...br seminggu dik..sume tgh manis la kan..awk ade pnjg lg ms nak lalui..jgn tlalu obses dgn cinta..kami yg da halal ni pon xde plak nak bt cm 2...xpela..bnd da jd..so just jdkan sbgai pengajaran..

    ReplyDelete
  27. Hmmm...yang nak menegur tu rasanya tak perlu utk gelar adik ni dgn bermacam-macam panggilan.

    BTW, adik jadikan semua ini sebagai ikitibar.

    ReplyDelete
  28. Tulah akibatnya...bf adik main lepas tangan jer..skrg adik kena pandang mcm betina gatal yg terhegeh2 dkt budak lelaki tu...lagi satu...kurangkan kutuk org lain kalau diri sdri pun kain terselak...harap lepas ni lebih berhati2 dan lebih jaga mulut...tolong tonjol peribadi muslimah yg sebaiknya klau nak berceramah...ok gak kejadian ni tersebar..sekurang2nya jd pgajaran kepada adik dah budak2 bawah umur yg lain...

    ReplyDelete
  29. “Setiap anak Adam itu melakukan kesalahan dan sebaik-baik orang yang melakukan kesalahan itu adalah yang selalu bertaubat.” [HR Tirmizi, Ibn Majah]

    jadikan iktibar dik. akak faham perasaan awak. sabar ye. jangan ulang perkara yg sama. jadikan kritikan / kutukan org ramai sebagai dorongan untuk adik perbetulkan kesilapan adik. ubahlah sikap. sesungguhnya Allah tu Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani. :)

    ReplyDelete
  30. jauh lg dik oi perjalanan. habiskan blaja dlu. balas budi mak ayah. baru nk fikir soal itu ini. bab2 couple nie x kemana... mula2 mmg la pijak semut x mati. lama2 nnti.. baik manfaat usia muda beramal , buat benda elok2... jd seorang solehah dan jgn mudah menjual maruah diri. x guna kalao kita ckp nama ALLAH itu ini , insaf tp sekadar d mulut walhal perbuatan ttp sama . x jaga fitrah laki pompuan semua. bkn nk tentukan hidup adik , tp biarlah hidup ini bermakna. Allah bg pon peluang sorg sekali. Manfaatkan dan jadi manusia berguna. Biar mahal ckit xpe org tgk , asalkan martabat terpelihara. KERANA ANDA SEORANG WANITA :)

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cakap pandai. pergi pakai tudung tuh dulu.

      Delete
    2. pakai tudung dulu baru nasihat la bugima

      Delete
    3. nurul haziyah ni islam ke tak? mcam mane pandangan org thadap die ea?

      Delete
    4. kau menutup aurat dulu la dik baru sibuk nk menasihat orang. kite pun x sempurna x payah nk cakap pandai

      Delete
    5. aku plak jadi pandang serong kat @nurul haziyah ni... Islam ke?

      Delete
    6. dok buat sembang kemas apa weh
      gi blahhh

      Delete
    7. Nak nasihat x semestinya kena jd baik perfect dulu atau jd ustazah dulu baru tegur org...biar la nurul haziyah ni tegur adik tu..atleast bila dy tegur kurang2 dia sendri akan beringat..sbb kita kondem2 org la , nahi mungkar x dpt nak dijalankan...lihat pd kata2 nya bkn pd org yg berkata...just my 2 cents..

      Delete
    8. kita kena terima nasihat orang sekalipun yang menasihati kita itu seorang pelacur. orang nasihat tu, kita patut ambil jadikan pedoman untuk diri kita jugak. bukan suruh orang tu blah, pakai tudung dulu and etc. siapa kita nak merendah-rendahkan orang?

      Delete
  33. sekarang ni terlampau ramai sangat budak sekolah menyalahguna internet. mohon bukan sahaja jadi pengajaran kat budak ni, tapi jadi pengajaran kat semua pelajar2 sekolah yang leka dengan percintaan ni and pulicize on internet kisah2 sweet, pegang2 tangan la.

    yang BUKAN BUDAK SEKOLAH PUN SAMA, yang dah KAHWIN (walaupun ade hak) ke yang BELUM KAHWIN ke, yang nak KAHWIN ke, tak PAYAH nak POST-POST SWEET-SWEET sangat kat dalam internet, STOP IT. Yang dah KAHWIN pun tak digalakkan bermesra sangat over2 kat internet, sebab ni semua mendorong budak-budak macam ni ikut.

    sorry kalau kasar sebab tamau salahkan budak ni je, peace.

    ReplyDelete
  34. dik, klu ak jd ko ak bio je dorg kutuk2~ko xpayah nk say sori. time ni laa nk blajo jd matang. lg pon ko ngn bf ko ye2 nk bg view~so trime laa akibat nyo~dah, g pandang ke hadapan, nasi da jd bubur. next time be careful when u do something. n xyah nk ngaku2 cinta selama2 nye laa amende laa...blajo 2 pnting~nk kwn special2 ni bole tp kasi abes blajo dul. Ingat~maruah bkn bole d beli dgn harga rokok dunhill. skian time kaseh

    ReplyDelete
  35. Mula mula memang lah rasa semuanya indah dik tapi lama lama couple ni tak kemana. Harap nanti bila dah sampai jodoh baru lah boleh berbahagia. In Sha Allah

    ReplyDelete
  36. salam adik..dlm ujian ini xada istilah lain slain bersabar...kuatkan smangt dan perbaykkan doa...jgn mudah terpedaya dengan lelaki..blum tentu dia jodoh andda..kejarlah IMAM yg selayaknya untk adik mlalui doa..bukan kejar lelaki yg hnya pandai bermain kata...soal jdoh adik harus doa awal2...jgn terlalu murah menaburkan kata2 cinta dan bersumpah setia pada insan yng belum halal bg kita...akak hrp adik ambil iktibar...peluang hanya sekali...cinta mmg sweet lbh2 lg pd usia adk ketika ini...tp jgn sesekali lbhkan cinta itu berbnding cinta adik pd ALLAH..in sha ALLAH biiznillah Allah akan bimbing hati adik untuk mencintai seseorng yg lebih cintakanNYA..gapai ikatan halal itu dengan doa bukan noda...
    wassalam..

    ReplyDelete
  37. salam,aku xtau la camne ko hadapi benda cmni setiap hari or berbulan2..aku rasa orang akan cerita pasal isu ko ni lebih banyak hari dari ko kapel ngan budak ary tu.aku pun xtau la camne ko boleh terpikat dengan dia dan buat video camtu.come on la puteri ko sekolah pun x abis lg..dah pandai nak bercinta2.dah kena camni sape ko nak salah kan..xkan nak salah kan haters ko..lain kali pikir baik buruk sesuatu perkara.cube pikir bila 15 tahun akan datang bila ko tgk video tu..anak2 cucu ko tgk,camne perasaan dan penerimaan ko.aku harap ko sabar dan berdoa semoga perkara cmni xberlaku pada ko lg..jadikan segala kejadian tu ade hikmah nya.

    ReplyDelete
  38. Human isn't perfect and we tend to do mistakes once in a while.

    Learn from this mistake and never gives too much information to anyone, even the most loved ones.

    Be careful of what to share (even though it wasn't you sharing it) and trust no one.

    ReplyDelete
  39. org perempuan kena mahal dgn org lelaki..jgn jd murah..cari org yg betul2 boleh bimbing..

    JANGAN berpegang tangan, berpeluk dgn pakwe hatta tunang sekali pun..HARAM..itu mendekati Zina..Allah larang mendekati Zina..

    tau tak, pegang BABI boleh samak, pegang bukan mahram takleh samak tau

    ReplyDelete
  40. keep calm and forget.
    good luck and all the best for pmr! =D
    sayang masa muda digunakan untuk kapel je,
    guna untuk timba ilmu dik!!!
    there are a lot of things to be seen. =)

    ReplyDelete
  41. 1st: Thanks sebab bagi kesedaran kat kawan kawan adik supaya berfikir sebelum buat kalau x fikir ini jadinya.

    2nd: udah ler cintan cintu gituma. makan nasi pun mak buat lagi. ni kan pula berjanji ngn mamat baru kenal seminggu. berjanji ngn tuhan solat 5 waktu sehari lagi bagus insyaalah.

    3rd: nanti ada video video best lagi shared lah. terubat jugak orang orang yang bosan mcm abg nieh.

    4th: abg nak kawin x lama lagi ni pun x brani nak declared adik oiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada plak pakcik nonika kat sini~ tekejut den~ hehe~

      Delete
  42. jadikan ini sebagai pengalaman dan pengajaran utk mematangkan adik... perjalanan masih jauh... jgn terlalu ikutkan perasaan... pelajaran lebih utama sekarang ni...
    dari segi positif adik mmg berbakat... jangan persiakan bakat tu dengan perkara yang salah...

    ReplyDelete
  43. Adik...x guna berjanji setia kpd lelaki yg bru kte knal...ini krn segelintir lelaki x knal erti "setia" atau "janji"...ini bru "boyfriend" kalau pd "suami" tu kira okay lg la..."boyfriend" ni bila2 masa je boleh tinggalkn kte...semoga ape yg berlaku ni jd kn sebagai pengajaran pd diri adik dan org2 diluar sana...semoga adik bersabar dgn dugaan yg Allah s.w.t beri pd adik... Allah s.w.t xkn memberi ujian jika hambanya tidak mampu menghadapinya... apa2 pn berdoa lah kepadanya (Allah s.w.t) semoga diri adik kuat menempuhi segala dugaan yg diberi oleh nya... Insyaallah

    ReplyDelete
  44. Adik...x guna berjanji setia kpd lelaki yg bru kte knal...ini krn segelintir lelaki x knal erti "setia" atau "janji"...ini bru "boyfriend" kalau pd "suami" tu kira okay lg la..."boyfriend" ni bila2 masa je boleh tinggalkn kte...semoga ape yg berlaku ni jd kn sebagai pengajaran pd diri adik dan org2 diluar sana...semoga adik bersabar dgn dugaan yg Allah s.w.t beri pd adik... Allah s.w.t xkn memberi ujian jika hambanya tidak mampu menghadapinya... apa2 pn berdoa lah kepadanya (Allah s.w.t) semoga diri adik kuat menempuhi segala dugaan yg diberi oleh nya... Insyaallah

    ReplyDelete
  45. ASSALAMUALAIKUM...

    jgn putus asa ye puteri...
    Yakin dengan allah ye...
    ALLAHkan ade,,dn ALLAH tahu niat aty kita,,tiada siapa yg tahu perjalanan hidup kita dn niat hati kita melainkn YG MAHA ESA itu sendirikn..
    Dia tahu pe yg dia wt utk kita,,tiada manusia yg didunia ini xpernah lari dari wt kesilapan...
    setiap kesilapan yg terjadi ade hikmah dn ujian ALLah UTK kita..

    Jgn cepat mengalah dgn ujian ni puteri..disini lah ALLAH ingi menunjukkan kepada kamu sikap manusia akhir zaman..yg mana satu golongan yg beriman dn yg tidak beriman..
    biarla org anggp buruk dimata mereka,,yg penting jgn buruk dn dipndg hina di mata ALLAH,,,itu yg lebih ptt kita risaukn puteri..

    Puteri masih muda...perjalann puteri masih jauh..berlajar la dari kesilapan dn sentiasa mntak petunjuk dari allah untuk berjaya,mendapat keredhaan dn rahmat dalam kehidupan puteri,,(^_^)..

    WASALAM....


    ReplyDelete
  46. Adik,apa apa yang berlaku ada hikmahnya. akak dulu pun ada zaman kegelapan macam tu. tapi macam orang dah kata, terlajak perahu boleh berundur tapi kalau terlajak kata ni susah nak tarik balik. akak bukan nak galakkan adik bercinta tapi bila kita nak kasih sayang ni biarlah antara kita dengan orang yang kita sayang tu je.

    adik masih muda jauh lagi perjalanan hidup ni. kalau adik dah masuk alam universiti, alam pekerjaan where the real life yang adik akan tempuh nanti. masa tu adik akan realize yang high school is just the beginning. in fact, bagi akak bila adik dah masuk alam tu nanti you will find ten or hundred guys just like your bf. and one more thing, kadang kadang bila orang menegur dia bukan benci tapi dia ambil kisah. teenager macam adik akan rasa buat video tu sweet but bagi orang yang dah matang, *sorry to say* it's stupid.

    apa apa pun, adik dah belajar dari silap adik. dah tak boleh nak putar balik masa. hadapi benda ni dengan hati yang terbuka. May Allah always be by your side. :D

    p/s : try bahagiakan parents kita dari bahagiakan hati sendiri. :

    ReplyDelete
  47. Adik...x guna berjanji setia kpd lelaki yg bru kte knal...ini krn segelintir lelaki x knal erti "setia" atau "janji"...ini bru "boyfriend" kalau pd "suami" tu kira okay lg la..."boyfriend" ni bila2 masa je boleh tinggalkn kte...semoga ape yg berlaku ni jd kn sebagai pengajaran pd diri adik dan org2 diluar sana...semoga adik bersabar dgn dugaan yg Allah s.w.t beri pd adik... Allah s.w.t xkn memberi ujian jika hambanya tidak mampu menghadapinya... apa2 pn berdoa lah kepadanya (Allah s.w.t) semoga diri adik kuat menempuhi segala dugaan yg diberi oleh nya... Insyaallah

    ReplyDelete
  48. Yes puteri, memang Allah tak uji hamba-Nya melainkan dengan kemampuannya. Tapi, puteri kena fikir betul2, apa yang puteri buat tu Allah redha tak? Bercouple tu sendiri pun dah memang haram in the first place kan? Dulu cikgu akak selalu cakap, kalau tak de niat nak kahwin dalam masa terdekat, lupakan la benda2 ni semua. Malu kat Allah, dik... Kita selalu buat apa yang Allah tak suka, tapi bila ada masalah, kita mintak tolong kat Allah jugak...Peringatan untuk diri sendiri jugak. Salam

    p/s: Tegur tanda sayang... Abaikan haters tu semua..

    ReplyDelete
  49. kao ni bodoh..umur baru setahun jagung dah wat pangai..

    kau igt hidop kat dunia ni stakat sayang2 mcm tu ja ka...woippp p g dahh
    ko xtaw ke balak ko tu dah bape banyak bertukar betina...bangang la weiii

    ReplyDelete
  50. OOOO..Adik Puteri..awk tu dh la baru sekolah menengah..SPM pon xamik lg..."p.we" adik tu bleh ke bimbing adik dpt straight A utk semua matapelajaran?? Cube pikir blk..dibuatnye "p.we" adik tu fail SPM, adik nk ke dgn dia smpi ke mati?? Kahwin ni bkn utk sehari, seminggu, sebulan, setahun tp selama-lamanye..pelajaran entah kemana, mne nk dpt duit?

    Adik belajar dulu smpi PhD, pastu gerenti ramai lelaki dtg kat adik..xpyh nk cari..kalo niat adik baik, Allah temukan dgn lelaki yg baik..fhm? Lagi satu, nk couple tu jgn nk menunjuk sgt..Allah xsuke tau..Riak namenye..

    ReplyDelete
  51. dik. nak cakap inshaAllah bagai tp video macam nakharom. xsesuai dik. amende la perangai budak2 xmatang skg neh. perjalanan ko masih jauh dik, bukan stakt keje, uni pon xmasuk lg. sedar diri sikit. sweet tu mmg sweet, tp TAK BERTEMPAT. kalo ko tu dah kawen ke bagai oke la jugak. kesian la kt ko neh.

    ReplyDelete
  52. adik please jgn MURAH sangat. :)

    ReplyDelete
  53. Aku harap tiada video ke 2 ye yg berbunyi 'laki semua same je'

    ReplyDelete
  54. belajar dulu adik syg usia muda.. kesian.. nokhoromm !!!! pas ni jan lupa upload vid comolot lak haha

    ReplyDelete
  55. hahaha, lepas kena mcm tu baru la nak ingat Allah?baru la nak solat & baca Al-Quran semua?

    sudah la tu, lain kali jgn gedik, seminggu couple nak upload video bagai

    buat anniversary sendiri2 sudah, nak gedik upload video pulak. puihh~

    ko tak payah nak slhkan org, ko yg cari psl sendiri

    sumpah geli aku dgr ayat ko dlm video tu. org dah kawen pn takde camtu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sokong.... ayat blog bajet sungguh...

      Delete
    2. kalau boleh like aku like dah ni :)
      musang berbulu ayam sungguh .

      Delete
  56. Baguslah adik dh sedar..
    semua org akn lakukan kesilapan. sy pon kesian tgk adik kne bahan satu m'sia. adik dh pon beri penjelasan kan. xperlulah risau, lg byk org duk kutuk, lg bertambah pahala adik.. satu m'sia tau.
    janji adik sedar akn kesilapan ni. jgn terlalu mengikut emosi. semua org ada perasaan tu tp dgn umur adik ni belum masanya utk semua tu. kt sekolah semua belum matang lagi dan takut2 mudah terjebak ke arah yg x betul.
    kalau ye pon adik cr mse kt univ, nnti, blajar sungguh2. insyaAllah dpt masuk univ nnti carilah org2 yg bagus2 byk.. jaga batas2 dan maruah.. selebihnya serahkan pada Allah. Allah dh tntukan jodoh adik, jd jgnlah terlalu risau.
    percayalah, adik akn nmpak lebih "mahal" dan org yg betul2 serious shj yg sanggup pergi meminang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dengan anda 1000K%. Read this berulang kali dik. Dan kepada yang lain pun. Please jangan sebarkan lagi video tu. Anda lagi menambah dosa anda sendiri :)

      Delete
  57. Benci sangat baca komen tanpa nama . Sape lah ko nak jugde orang . At least dia dah sedar . Engkoooooo jerk yang tak sedar2 mengutuk cam nakharommmm aku tengok . HAHAHAH . Jengg koil .

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada pulak yg butthurt

      kesian ko, nmpk sgt nak backup budak ni

      hg tu lagi nakharoommmmm drpd yg komen2 kat sini

      Delete
    2. kadang-kadang haters adalah jauh lebih baik dan lebih berguna dari pada yang sokong-sokong apa yang adik buat. Sebab haters yang akan tegur salah silap adik, dan orang yang support adik kadang-kadang lepaskan adik untuk terus rasa apa yang adik buat ni tak salah.

      Delete
    3. to suhaida hassan apa perasaan apabila pepek mu di robek oleh lelaki bukan suami mu ? adakah janji seorang istri lebih baik kepada suami atau janji seorang awek kepada bofriend yg belum tentu jadi suami.. #BBNU budak baru nak up !!! mamposs!! uselesss

      Delete
    4. budak mentah sebaya2 dia je yg duk back up .
      masih rase bende tu betul kot. akai tadak.

      Delete
    5. kau ada video gak eh? terasa? bontothurt

      Delete
  58. Maaf zahir batin dr aku n sahabat2:)

    ReplyDelete
  59. Adik, terang lagi bersuluh. Budak laki tu tak sayang adik pun. No one can love you same as your parents. Kalau dia sayang, dia tak biarkan adik public kan videor tu utk tatapan ramai. Sebab kalau dah sayang, orang lain tak boleh tengok.

    Adik sayang, kadang-kadang haters adalah jauh lebih baik dan lebih berguna dari pada yang sokong-sokong apa yang adik buat. Sebab haters yang akan tegur salah silap adik, dan orang yang support adik kadang-kadang lepaskan adik untuk terus rasa apa yang adik buat ni tak salah.

    Adik sayang, positif je ok? Mungkin orang yang caci maki adik, marah-marah adik ni sayangkan adik. Kalau tak sayang, dieorang buat tak endah dengan apa yang adik buat ni yang terang-terang memalukan diri.

    Allah tak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan dia yang mengubahnya. (boleh rujuk Al-Quran).

    Adik sayang, sebagai kakak yang penah hidup zaman memberontak mahukan cinta monyet ni. Akak nasihatkan, kuatkan diri. Jauhkan daripada cinta monyet ni. Lillahi taala, adik akan menyesal lebih banyak daripada bersyukur.

    Masa yang sepatutnya kita menuntut ilmu, bersuka ria dengan kawan-kawan perempuan, kita sia-siakan dengan cinta monyet. Kalau tanya abang-abang dan kakak-kakak umur 20 tahun ke atas, akak boleh jamin jawapan dierong satu je. "Menyesal dulu tak blajar betul-betul".

    Zaman sekolah memang best. Tapi jangan leka. Akak harap adik tahu yang, DUNIA NI MENAKUTKAN. Hidup zaman dewasa akan tunggang langgang kalau kita tak atur hidup kita zaman muda dengan betul.

    Adik sayang, kalau adik rasa tak cukup yakin dengan janji Allah. Kalau adik terlalu taksub dengan janji manis manusia, adik pegi mana-mana kedai buku. Beli buku Ustazah Fatima Syarha, "CINTA HIGH CLASS".

    Kalau adik tak mampu, tak ada duit. Meh bagi akak alamat rumah. Akak hadiahkan satu. Ikhlas :)

    ReplyDelete
  60. awak tu perempuan, mahal sikit. dan takdir tu bersimpang siur. hari ni sayang nak mati, esok hari boleh benci.

    satu lagi, lelaki yang baik dan betul2 sayang awak, tak adalah pulak galakkan publickan video tu. mungkin akan disuruh padam, atau privatekan.

    nasihat akak kpda awak, berpada nak buat ape pun nanti. bersederhana tu paling disukai. fikir dulu nak buat ape ape pun. anggap kami2 yg menegur ni sayang kt awak. jadi terima dgn hati yg terbuka ya. insyaAllah hal ni dipermudahkan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju :)

      Delete
    2. maaf ya tanpa nama. tapi saya pun tak setuju awak spam tempat ni. last saya fikir mungkin ramai yang guna tanpa nama jugak :)

      Delete
    3. setuju like:)

      Delete
    4. kalau macam ni saya tumpang setuju la.

      Delete
  61. Awani dear,
    please fikir more mature, if your 'truly lovers' sayang and cintakan awak sepenuh hati,dia takkn panggil semua perempuan syg, pegang tgn semua perempuan, upload n comment manja2 dgn smua perempuan and bg harapan kat semua perempuan.

    http://www.facebook.com/OhhERy/photos_albums

    Please awani and ery, if adik betul sayang lillahitaala, tlg jaga privacy masing2. no need to post public gambar or video or anything even among ur friends, sbb BELUM HALAL. No need tunjuk sgt betapa sygnya awak dekat dia.
    elok la perasaaan tu adik mngadu dekat DIA. bkn post dkt fb or any social medium.media fitnah ni tak kan pernah berhenti. please private.delete. biar ada perasaan malu dr tunjuk semua org siapa yg kita sayang. Allah dah bg rupa yg cantik kat kita, jaga kecantikan tu bsama hati yg cantik. yup the true beauty comes from your heart. jual mahal lagi org suka dari show off everything that you had. and take all the comments positively.


    be professional. be SPECIAL :)


    *nanti da masuk University, awak akan realize betapa byk lg lelaki yg soooo much better than him:P btw goodluck. you deserve the best :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaman university is double THUMBS UP ! Best giler. Tapi lagi best kalau kita score PMR, SPM untuk dapat scholarship. SUMPAH heaven giler bila ada yang sponsor kita belajar :) Tiap-tiap sem duit masuk beribu-ribu dan tak PERLU BAYAR BALIK OK !

      Yup betul, University terlalu banyak pilihan. Tapi whatever is, Allah lebih tahu apa yang terbaik buat kita. Mana yang baik, mana yang berhati murniiii :) hee

      Delete
  62. Lelaki Yg Ingin Mohon Maaf9 July 2013 at 13:45

    Assalamualaikum Puteri,
    Harap sempat baca luahan sy ni.
    Sy antara org yg view video tu tetapi sy tak de la sampai download atau share ke Fb. Namun begitu, lepas tengok, pada awalnya sy ada la kutuk sikit (ikhlas sy mengaku). Kemudian lepas kwn nasihatkan sy, yg tindakan sy tak mencerminkan perkara baik, terus sy rasa bersalah! Sy jadi takut sbb sy dah buat dosa n salah pulak pd Puteri (ofcourse la tak tahu mcm mana nak mohon maaf pd Puteri).
    Jujur lepas buat solat taubat, mujurlah sy jumpa link blog ni. Jadi sy nak minta maaf sgt2 drpd Puteri ye. Tolong maafkan sy, sbb dosa dgn manusia kena minta ampun direct. Selamat berpuasa, dan semoga kita berjaya dunia akhirat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun ada kutuk Puteri sikit. Maafkan saya. Selamat Berpuasa :)

      Delete
  63. Dik oi...video mmg terbaik..ade bakat..salahnye cume terpublic je...sabo jela...kebanyakkan org diawl percintaan mmg mcm tu..kadang2 org yg kutuk tu diorang yg lebih...apepon..smrt gak video nih...hahah...

    ReplyDelete
  64. Kelakar cerita ni. Satu dunia dah tahu. Ambil pengajaran dr apa yg berlaku.

    ReplyDelete
  65. xpe dik. yg penting kite sedar salah kita and ada effort untuk berubah. biarlah orang nak kutuk or apa2. hari ni hari kita. esok kita xtau lg. Allah maha adil and Allah sentiasa terima taubat hambaNya. be strong dik :)

    ReplyDelete
  66. Tapi perlu ke dik nak tayang gambar kat post yg ala2 dah insaf ni? Mcm tak berapa percaya je dah menyesal apa yg dah jadi.

    ReplyDelete
  67. Dik...belajar dulu rajin2 ek..belajar mengeja dengan betul dulu..byk kesalahan ejaan tu..haihhh,dik xmalu buat video cenggitu?akak malu dik...satu malaysia semua ketawakan adik..baru kapel smggu dah nk kecoh..malu dik.. adik dahla btudung,tapi duk pegang tangan boypreng xpe ke?mungkin tu la balasan adik kat dunia ni..huhu... malu nya

    ReplyDelete
  68. G0 bebeyh.. I'm waiting f0r y0ur next video..

    ReplyDelete
  69. tabahkan hati dan ambil pengajaran dengan apa yang terjadi...ingat setiap yang berlaku ada hikmahnya...allah tak kan pernah sesekali sia2 kan hambanya...banyakkan berdoa dan bertaubat..sesungguhnya allah maha pemurah lagi maha penyayang

    ReplyDelete
  70. lain kali nak buat apa pun fikir dulu.. semingguuu ~~~ err, no need la dik. video2 bgai.. malu ~~ ambil semua ni sebagai pengajaran. x payah la nak bercinta..awak tu tahun ni pmr. fokus ngn study... yg dah dewasa ni pun x pndai nk declare2, adik nk mcm2 dah buat. insaf la. :)tegur ni bukan bnci, supaya adik ni berubah ke arah lebh baik lagi :)

    ReplyDelete
  71. Alasan semata-mata nak cover malu la tewwww

    ReplyDelete
  72. Adik.. Acik tahu anak Dara baya2 Adik ni memang sudah ada keinginan untuk dicintai, disayangi oleh lelaki.. Kalau tidak diberi kesedaran Dan petunjuk oleh ibu bapa, ada kemungkinan Adik akan hanyut semasa alam remaja ini.
    Jadikan ibu bapa tempat berbincang, bukan Nya boyfriend.. Kebiasaan nya boyfriend inilah yang akan merosakkan hidup Adik.. Ada juga antara Nya yang membawa teman wanita ke kancah zina. Kerana anda semua blm matang.. Yang tau mating aje... Mating without 'matang' bermaksud.. Adik hanya mendapat batang.. Tanpa ada ikatan yang halal..

    ReplyDelete
  73. Ini la namanya dunia maya.. Hukuman lbih cpt brbanding dunia realiti.. Jdkn pengajaran ape yg brlaku.. Adik trlalu muda utk semua ni... Sbb adik hnya merasa gula, bkn hmpedu.. Cinta x sesenang yg adik sngka.. Ia dtg spt angin.. Tp bila ia prgi adik akn menangis.. "Lelaki yg btanggungjawab akn jaga aib awek dia".. Nilaikn la sndiri.. Bina diri adik utk jd lbih matang.. Nasihat dari org yg "Tanpa Nama"..Assalamualaikum..

    ReplyDelete
  74. Assalamulaikum.. adek.. hati-hati dalam pengunaan bahasa seperti yang ader tulis dekat atas tu... "Mungkin Allah rindukan doa daripada hambanya yang bernama Syazwani :') Allah rindukan solat taubat dari hambanya. Dia lebih tahu daripada segalanya"
    Allah Maha Besar.. bercinta selepas nikah adalah lebih baik.. itu adalah peringatan untuk adek untuk bertaubat pada Allah.. kejar redha Allah adalah lebih baik daripada kejar cinta manusia yang belum tentu jadi husband adik.. Jodoh dan Ajal adalah rahsia Allah.. Cinta Allah dahulu baru cinta manusia.. cari ilmu untuk kenal Allah..

    ReplyDelete
  75. Huzairie Yahya Aku xpernah bt video. Haishh -.- insyaallah .
    Huzairie Yahya Video tu bkn ERy dbuat . Not my mistake

    ni la ayat2 llki yg selama selama lamaanya adik syg ni....hal mcm ni pun dia lepas tgn ...tingal jela laki playboy cam haram ni bajet handsome.....

    ReplyDelete
  76. Hehehehe... Kelakar.. Aku bukan nak ketawakan budak ni.. tapi yela.. aku pun dulu mase budak2 bercinta jugak.. tapi xde la bubug sampai ke dalam youtube buat bideo bagai.. Adik.. Fokus study dulu dik.. Bercinta tu bukan masenye lagi dik oi.. hang tu bergetah lagi :)...

    ReplyDelete
  77. kami memang pembenci..pembenci perkara yang mungkar..jadikan bende ni sebagai pengajaran..jgn buat bende yg boleh tarik mak ayah kite ke neraka..

    ReplyDelete
  78. aku rase tak lame lagi putus la hubungan korang.. bukan doa.. tapi ini hakikat la.. Ngee.. Cinta monyet ni dalam 99% peratus hanya 1% je yang kekal.. moga adik di antara yang 1% tu.. Ngeee

    ReplyDelete
  79. Dah ramai nasihat kan hang.. xperlu lah aku menambah lagi.. apa yang penting hidup mesti di teruskan.. dan perbaiki kesilapan lepas.. jgn anggap semua org benci hang.. depa semua nie bukan meluat hang pon.. cuma care saja pasai hang.. dah2 jangan nak sedih2.. tak berguna bercinta kalau tak da hasil.. buang masa.. habis duit.. focus apa yg penting.. panjang lagi hidup hang yang mendatang.. dah2 aku pon dah pening tgk bunga dok turun nie..

    ...pentingkan yang lebih penting kerana yang lebih penting itu lebih penting dari yang penting..

    nanti kalau dah berjaya jangan lupa kami semua yang dah tercare kat hang nie..

    ReplyDelete
  80. Assalamualaikum..

    Sebagai mama kepada dua anak, kakak kepada 5 adik..kalau kakak adalah salah seorang daripada ahli keluarga adik puteri, tentunya kakak berasa malu & marah pada pertama kalinya mendapat tahu pasal video tersebut & ianya tersebar luas..tetapi itu mungkin berbeza kalau keluarga adik dari jenis yang "sporting". Apepun terima dgn redha dan positif semua pandangan orang, itu bermakna semua orang ambil berat..ntah siapa-siapa pun yg komen dlm FB atau blog ni..secara x langsung ambil berat dengan sama-sama bagi nasihat & pesanan..apa2pun yang ingin dilakukan merujuklah & berpeganglah pada Islam dalam semua perkara insyallah dipermudahkan segala niat & urusan kita di dunia ni...sama-sama kita ambil iktibar daripada isu ini...Wassalam..

    ReplyDelete
  81. adik.. anda berbakat dalam menghasilkan video..dan tdk dinafikan anda juga pandai menterjemahkan apa yg berada di hati kepada suara dgn jelas.. cumanya, andai kata bakat itu diinfakkan fisabilillah, insyaAllah, ada ganjaran menanti nanti..tak di dunia, di akhirat.. lakukan dgn ikhlas..kerana setiap amal itu bermula dari niat.. ok? tak salah bercinta..itu fitrah manusia. tapi dgn adanya akal, kawal ia dgn berhemah.. ok adik? jgn sia2kan bakat adik..

    ReplyDelete
  82. video tu takkan jadi masalah kalau ia dibuat untuk suami. ni untuk yang haram. mmg la orang tak suka, orang geli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. short, n straight.. bgus comment ni

      Delete
  83. Be strong. Kesilapan tu jangan ulang lagi. Take yang positif okay. Ambil sebagai pengajaran. Yang mana masih lagi menyimpan video adik tu, adik berdoalah banyak-banyak. Allah sentiasa membantu hambaNya yang teraniaya. Allah je yg mampu untuk buka pintu hati dorang. Kalau boleh, akak sarankan adik komen dekat video dorang tu untuk minta maaf dan minta mereka delete video tu. Ini saranan akak. Sebab akak pun perempuan. If I stand on your shoes, for sure akak malu jugak. So akak faham sbb I'm ladies too. Okay adik?

    ReplyDelete
  84. wakakaka. .
    itu je ulasan aku

    ReplyDelete
  85. xpe...jadikan nie sbgai pngjran....smnggu baru dik..ape la yg ade dgan smnggu...jgn kate smnggu...dua tahun pown belum membri ape2 mkna dear adik..

    tabahkan hati..kuatkan smngat...dan salam ramadan..peace yawwwww :)

    ReplyDelete
  86. mcm ni lah...

    ko kapel ngan bobo..ok hape!

    ReplyDelete
  87. Assalamualaikum,
    adik kelihatan seorang yang berbakat, teruskan cita-cita adik dan fokus tuntut ilmu sehingga ke menara gading. Dengarnya adik seorang ahli debat di sekolah.

    Meskipun saya kurang bersetuju dengan video yang adik uploadkan sebelum ini, tetapi ketahuilah saya lebih tidak bersetuju dengan mereka yang menegur adik dengan cara herdikan dan kata-kata yang tidak mengambarkan diri mereka sebagai seorang muslim.

    Kekalkan personaliti adik sebagai seorang muslimah yang baik, Islam tidak menghalang untuk bercinta, tetapi sekiranya adik dan pasangan tidak mampu untuk peliharanya dengan mematuhi batas-batas syara' dan norma masyarakat, sebaiknya untuk bersabar terlebih dahulu sehingga tiba masa yang betul2 sesuai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. adik memang berbakat..cuma keadaan dan ekspresi itu adalah salah..
      adik PMR pn blum amik..meaning adik dlm lingkungan 15 tahun..
      purata umur orang wanita berkahwin di Malaysia adalah 25.7 tahun (lebih kurang 26 tahun)..maksud nya adik ada masa 11 tahun lg..

      cuba adik fikir, adik baru kapel 1 minggu.
      1tahun = 52 minggu
      11 tahun = 572 minggu..

      mampu ker adik nak bertahan mahligai cinta adik sehingga waktu itu..?

      yang tu nombor 1..nombor 2 plak..lepas PMR ada SPM lpas SPM adik mgkin sambung belajar di peringkat lebih tinggi..sbb tgk kan gaya dan penampilan adik, adik ni orang yg cerdik pandai..

      sepanjang tempoh adik belajar tu, adik yakin ker utuh nya cinta adik..adik xkan tertarik dgn lelaki yg setaraf dgn adik?(maksud nya : sama2 belajar di peringkat yang sama)

      yang ketiga plk: Allah telah tetap kan jodoh dan pertemuan. saya doakan agar adik ditemukan jodoh yg baik2 supaya hidup adik lebih aman dan tenteram ke jalan yg diredhai Allah. orang yg kita jmpa xsemestinya jodoh abadi kita. adik kna igt tu. selagi dia bukan suami adik yg sah..dia bkn pasangan adik yg ditentukan Allah. dia mgkn org yg dilantik oleh Allah untuk adik kenal selok belok dunia ni shj. so, adik dh belajar lumrah dunia ni kan?

      akhir kata : adik selalu baca quran kan? kali ni cuba adik baca dan fahamkan maksud quran, insha Allah adik akan lagi temui ketenangan.. dan memahami percintaan yg adabi adalah mencintai Allah dan juga Rasul-Nya..

      #saya ingin minta maaf segala tingkah laku saya bila tgk post adik yg di share. namun, saya cuba memberi nasihat/pandangan yg positif agar adik lebih tabah dan bersabar menghadapi dugaan ini. ingat setiap perbuatan ada hikmah nya.

      Delete
  88. salam puterii,,,even akak ta kenal adik,,,tapi akak bersimpati atas ape yang berlaku,,,takpee,,nobody's perfect kan adik,,,,,,,adik ambik la iktibar atas ape yang terjadi,,,mungkin ade hikmah disebaliknye,,,,,,anyway,,,,,,thiks positive and you must strong ye dik,,,,,:)

    ReplyDelete
  89. Jangan jadi bodoh sangatla budak, ko ingat ko confirm kawin dgn boyfriend kau tu. Get a life kid. Your journey is still long way to go

    ReplyDelete
  90. Jangan bajet hot sangat! jaga diri jaga maruah awak tu.

    ReplyDelete
  91. gediknya adik..abang faham adik sangap nak batang ni..terus terang je kt future husband tu,dia kasi punya..hahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heyy.. si bodo ni.. die sangap ke ko yg sangap??

      Delete
  92. Jangan sampai dah lobos baru dik nak menyesal.. jangan percayakan laki selagi ijab dan kabul belum berlaku.. sia2 adik wat video camtu, x pasal2 org kutuk..selagi org dok tgk selagi tu dosa adik jalan..skrg ni, mohon ja pada yg maha Pengampun.. abg nak tambah skit "pi belajar n faham ilmu agama, x habis klu stakat buat statement bagai.."

    ReplyDelete
  93. chill. mase sekarang lah kite nak bercinta kan? bile lagi. haha. tp buat vid tu mcm lawak sikit. tp hati tgh gembira. kan? name pun perempuan. perempuan ni mmg ade sensitif sikit. kalau boleh sesaat pun dye nak amek kira. tipu lah kalau org lain tu x pernah nak cinta2 zaman skolah. paling tak pun msti ada crush. umur muda konon. yg ng nasihat tu pun same. takkan lah time skolah xde suke cinta syg ni haa. hahaha. anyway, kau gi lah masuk on air ke. jd pengacara. nice try ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku ngaku aku pernah bercinta masa skolah dulu. tapi takde la sampaisumpah janji mati buat video, upload2 smua. gua dulu bercinta pakai surat je bai. terserempak kat skola tersipu2 malu.

      haaa, lu penah dengar ayat. "malu itu perisai orang beriman"?

      Delete
  94. Itulah adik..

    Lain kali sila berfikir sebelum bertindak. Kami persatuan abg abg hensem sedunia berpendapat adik dan golongan macam adik harus ambil iktibar. Apa yg berlaku adik kena terima lah..lain kali jangan menganjing dengan video2 mcm tu. Siapa malu? Adik,abg kepada adik,kucing adik,lembu dan kerbau termasuk keluarga adik,guru2 adik pun malu punya.

    Anyway..
    masih lagi nak kapel? Toksah sebut pasal kapel dlm umur begini..tinggalkan jantan tu. Setakat kapel adik pakai note 2 made in china,abg boleh bagi s4 made in korea. Adik minat k-pop tak? Abg nak tujukan lagu untuk adik..terima lah.

    ReplyDelete
  95. xpe dik,, lepas ne,, adik cari je bf laen,, bukannye bukannye adik xde rupe,, adekan,, so lepas ne kena kenal dulu lelaki tue, baru kita start sayang,,

    ReplyDelete
  96. sorry happy ramadhan

    ReplyDelete
  97. Sukan Star (laman Yang DiUlas Dengan Kaku) memang ramai startan yg tegar. So kalau dia troll mmg teruk la, tp adik punya kes sepesel. Hehehe Kesilapan membuat kita matang dalam meneruskan kehidupan. Chilled out OK. It's not the end of the world.

    ReplyDelete
  98. Assalamualaikum...

    Tiada gunanye lagi untuk menjelaskan apa2 kerana perkara telah pun terjadi. dan adik sendiri telah membuat 2 perkara yang kurang bijak.. pertama buat video untuk bf.. kedua public kan sebab rasa org suka.. jadi lepas ni jangan dibuat lagi perkara2 yang kurang bijak lagi..bila adik dah meningkat dewasa adik akan paham dan sedar betapa kurang bijaknye tindakan adik ini dan sangat memalukan bagi seorang gadis beragama islam.. jangan islam diluaran sahaja..

    ReplyDelete
  99. over kawin pun blum dh gatai..sblm wt video pun dh post gmbq berkepit mcm dh kawin plk.klu x pasai vdeo ni aku rasa hg pun x kan sdaq diri.malu la skit sklh bg hbs dlu.alahai nk sumpah setia sma x malu ka org yg kawn pun ada prblm cerai berai tmbh hg yg x dk ikatan ni..plsss get a life

    ReplyDelete
  100. over kawin pun blum dh gatai..sblm wt video pun dh post gmbq berkepit mcm dh kawin plk.klu x pasai vdeo ni aku rasa hg pun x kan sdaq diri.malu la skit sklh bg hbs dlu.alahai nk sumpah setia sma x malu ka org yg kawn pun ada prblm cerai berai tmbh hg yg x dk ikatan ni..plsss get a life

    ReplyDelete
  101. Asslamualaikum adik Puteri..
    Yang lepas dah lepas, haters memang everywhere..tambah2 rakyat msia ni memang jenis suka nyakat dan suka kutuk n gelakkan orang. Adik harus bersabar bebanyak..alhamdulillah terus kan solat dan byk2 refleks dgn quran (cewah mcmla kita byk sgt stadi bukak quran) anyway, diharap adik Puteri lihat hikmah di sebalik kejadian. Kuatkan dan keraskan hati against all those insults. Sesungguh memang ada hikmah dan Tuhan xkan hampakan hambaNya yg selalu igt kat Dia.. Satu lagi nasihat akak, cinta xsalah..tapi kenalah jalan Allah redha dan usah melebih-lebih cintakan seseorang.. Sebab orang boleh berubah.. Love. Take care.

    ReplyDelete
  102. First time tgk video adik....
    abg plakk yg tergodaa n jatuh cinta ngan adik....
    Acanerr nii??
    hahaha....
    btw....
    Nasihat abg....
    Nak kapel bleyhh just jaga pergaulan....
    Zaman abang pun camni gak dulu tapi xdee la buat video nii...
    hahaa...
    yg pentinggg.....
    Jgn malukan mak ayah di atas perbuatan adik walaupun sekecil zahrah sekalipun.....
    sebab,
    Sekali org tgk adik buat video nii....
    First mesti org akan persoalkan....
    "sape laa mak ayah budak nii?? cmni ke diorg ajar anak diorg??"
    Yahh....
    manusia byk wat silap....
    tapi kite ade otak tuhan beri suh fikir sebelum kite buat sesuatuu.....

    *maaf abg pernah terkutuk adik sebelum nii...
    Nak puase nii...
    Abg minx maap eaa!
    kosong2x tauu!
    peace!..
    =)

    ReplyDelete
  103. woi... baru seminggu jer mat.. klu setahun boleh la ak respect psal na wat video gampang tuh... haha btw tgk jer lar... if you know what i mean... lagi satu kasi abeh blaja dulu, lepas abih U dapat graduate mse tu perjalanan idop baru na bermula... mse blaja nie baru na kenal erti kehidupan.... huh dunia2

    ReplyDelete
  104. jadikan ape yg trjdi ni sbgai 1 pngajaran. Adik still muda n still belasan tahun. Bnyk benda yg adik kne blajar n amik tahu. Perjalanan msih jauh. Masa sekolah x d galakan bercinta..bnyk buruk dri baik. lagi2 zmn skrng ni bnyk pengaruh dri luar yg bleh watkan adik brtindk luar kawalan yg mmbolehkan adik trkeluar dri landasan yg tetapkn sebgai seorng muslimah...psal bf 2 kalo ade jodoh x kemana..Akak mintk adik fikirkn la ape yg akak ckpkn ni..ini nsihat dri sorng kakak kpd adik. Moga Allah SW.T memberkati perjalanan hidup adik

    Wallahu'alam

    ReplyDelete
  105. XPELA dik...blaja dari pngalamn..sis nashat supaya jgn taksub sgt ngn cinta puteri tu...pu3 muda lagi... byk lagi perlu diharungi...dgn mengupload vid mcm tu...ia nmpk x manis pada seorng gadis yg cantik cam puteri... benda ni akn hilang cma wat masa ni...puteri byk2 berdoa k... jaga diri... awak masih muda.....hal2 private mcm gambar n sebagainye x yah upload kat fb or utube kan da jadi fitnah manusia....simpn sume gambar n biar ia jadi kenangn...

    ReplyDelete
  106. buat malu mak bapak je lah!

    ReplyDelete
  107. verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita verita...bukan sehari, bukan setahun, bukan dua tahun tapi selama-lamanya jadi joke

    ReplyDelete
  108. jgn nk gunekan agama utk halalkn ape yg Allah haramkan.ADE PAHAM??????

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbayekkk komen...
      hope budak ni bermuhasabah diri lepas nii....
      nasib aku xde adik perempuan....
      huhu

      Delete
    2. SETUJU...

      Delete
    3. Setuju sangat

      Delete
    4. Jangan jahil sangat wei. jangan JAHIL ADIKKK. yang salah tetap salah.

      Delete
  109. haha lawak sial,dah salah-salah,seminggu dik oi...nanti 9 bulan merana siapa nak jawab?

    ReplyDelete
  110. Kamu tu budak lagi.. toksah la menggedik sangat nercinta.. cinta kat ilahi da cukup besar ker? Laen kali pikir dulu sebelum buat. . Tuham da bagi akal gunakan.. bukn buat sarang nyamuk..

    ReplyDelete
  111. tahniah! adik dah membuka mata rakyat Malaysia(yang gedik) supaya lepas ni tak menggedik sgt

    pasni jgn buat dah.. biasalah budak tak matang lagi abang paham dik(tapi dah tingkatan 3)+ jangan ego dengan teguran

    lupakan le kapel tuu kapel ngan buku dulu k.. siyesly jangan menyesal kemudian hari kalo tak nk ikut pesanan akak2 abang2 senior di atas

    ReplyDelete
  112. budak..budak.. dah kne kongkek baru tau erti penyesalan wat video,janji2 anjing bagai wkakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai pompuan camtu lah skrg ni. Dia ingat suma laki boleh terima dia agaknya

      Delete
  113. Adik segeralah bertaubat..pintu taubat sentiasa terbukak adik..Allah itu maha adil..jgn cepat mudah putus asa n sentiasa kembali kpd Allah..nak nasihatkan, kalo laa adik betul3 syg n cintakan boyfriend adik tu n boyfriend adik pn ada perasaan yg sama..better adik kahwin..drpd benda yg tak elok terjadi..kalo dia syg n cintakan adik dia sggup utk kahwin dgn adik..sama2laa kte baiki diri..wallahualam

    ReplyDelete
  114. Besok nak pose dah. Dah x boleh nak kutuk2 org. Pahale kurg nnti. So arini nak gelak jek lah kat sini. Hehehehe. Xyh nak retis sgtttt lah dik eh

    ReplyDelete
  115. sblum buat igt Allah dlu.

    ReplyDelete
  116. benar. haters tetapi kami sebagai orang islam wajib membenci yg munkar. kalau semua orang beri komen positif xmustahil adik akan lakukan perkara yg lebih memalukan. ini sebagai pengajaran kepada adik. tp,bukan setakat video tetapi ada gambar adik berpegang tangan dan saling bersentuhan dengan lelaki ajnabi. adik , kita orang islam, taat lah pada agama. xsalah bercinta tapi ada batasnya. kalau benar dia cintakan adik dia xkan buat/suruh adik melakukan perkara yg memalukan diri adik,keluarga, dan kita sebagai orang islam. harap adik jadikan ini sebagai pengajaran. jangan terlalu yakin pada cinta palsu bernafsukan syahwat yg nak pegang2 tangan, cium2, akhirnya kalau sekali dah kena , menyesal seumur hidup pun xguna. hanya ijab kabul yg menghalalkan perkara2 tersebut. kalau tidak, selagi itu adik berterusan melakukan dosa. itu saja, abg doakan adik kuatkan semangat dan teruskan kehidupan menjadi hamba allah yg solehah :)

    ReplyDelete
  117. tu la laen kali pikir dulu sebelum buat

    ReplyDelete
  118. TERLAJAK PERAHU BOLEH UNDUR ahahaaha
    TERLAJAR KATA BURUK PADAHNYA...
    UMUR BARU SETAHUN JAGUNG MAIN JANJI-JANJI BAGAI,BUAT VIDEO TUK BF...
    ORANG YANG KAWEN DAH LAMA TK DE PUN BUAT VIDEO BAGAI...
    FIKIR DULU SEBELUM BUAT...
    OTAK ADA FIKIR LAAA...

    ReplyDelete
  119. letak ads dik oiiii....
    traffic msti mencanak ni.........

    ReplyDelete
  120. TULAH. lainkali nak buat pape pikir dulu. abes kau satu mesia kutuk kau.

    ReplyDelete
  121. hai...aku komen bkn sbb nk nasihatkn ko dik..saje nk bg meriah

    ReplyDelete
  122. AAA BETUL-BETUL AHAHAAA

    ReplyDelete
  123. bagus la kalau dah menyesal ....hrap perubahan ni smpai bila2 ye bukan sekerat jalan je ...hmm ....entah la ....jujur la mase tengok video ni sy ade kutuk awk ..tp entah la ....awk pun still student school lg kan ?sy fham sgt mse mula2 bercouple tu mmg indah ....hmm ....lg 1 ...bukan nak kutuk sape2 ..tapi awk pun tau kat fb ada org post gmbar bf awk ngn ex2 dye dulu ....kalau dengan ex2 dye dulu bole dye putus not mybe dengan awk dye x bole putus kan ??awk ade bakat pidato kan ?jgn sia-siakan bkat awk tu .....nanti bila dah masuk u nanti baru awk tau betapa menyesal awk wat video ni .....ok la setakat ni je ulasan sy ....bye ....

    ReplyDelete
  124. takpa ..proses mematangkan diri ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Matangkan diri apaaa . Bugima tol

      Delete
    2. ya laa .. bg la komen membangun bro kt adik cumil ni..hahaha

      Delete
  125. pasni upload video pasal break dgn bf lak ek?

    weeeeee~~~

    ReplyDelete
  126. dik yang suka video adik tu semua jenis mcm adik ni..jenis nk happy2 je..yg baya2 korang..kalau org dewasa xbuat mcm ni..
    sepatutnya dh berdoa solat sunat bagai kurangkn la pic dating ala2 manja tu..bukan apa takot termakan sumpah..dilaknat Allah swt sbb mempermainkan solat n doa.Wallahualam

    ReplyDelete
  127. Hahaha...sweet dh jadi sour
    lepas sebulan clash..menonggeng la kau
    hahaha... :p

    ReplyDelete
  128. kalau kau adik aku, memang teruklah kena. kecik2 dah pandai cintan cintun. gelila sis.

    xtaula kenapa family ko support ko, tapi ko mmg menggedik habisla. seriusly, ko br kenal dunia, xyah berjanji2 sampah smua tu.

    ReplyDelete
  129. hai...aku komen bkn sbb nk nasihatkn ko dik..saje nk bg meriah

    ReplyDelete
  130. adik..
    rindu tu rindu jugak..jagalah batasan kamu sebagai seorg muslimah yang taat pada agama..ni belum kahwin dah duduk rapat2..pgg tgn lagi..fikirlah perasaan mak ayah bila mereka tahu...kalo xtau pun,ayahlah kena pikul setiap bebanan adik sampaiadik kawin...sng2..kawin ajelah dik...dosa x ada..

    ReplyDelete
  131. Saya takde kutuk apa2 pun pasal video awak tu, sebab saya tahu awak ni kanak-kanak riang lagi, biasa lah tu, tambah pulak awak comel haha. Tapi silap saya, saya share link video tu bila kawan2 mintak. Dan mungkin ia membuatkan mereka menghina awak. Dosa saya di situ. Jadi, saya nak minta maaf bebanyak kat awak. Saya janji (angkat tangan kanan, tangan kiri pegang pergelangan tangan kanan) saya takkan share lagi link2 tu. Apa-apa pun, jangan buat lagi ok video pasal hal peribadi ni? Kalau buat vlog saya galakkan. Awak ada bakat. Satu hari nanti boleh jadi host tv! Harap juga, awak maafkan orang-orang yang dah hina awak. Ok, assalamualaikum :)

    ReplyDelete
  132. Orang tak boleh terima video tu bukannya sbb apa , sebab kau bersumpah setia bagai !tu bf kau , bukan suami kau .. jadi org anggap mmg tak patut kau buat video sumpah2 tu ... & now kau dah sedar , Alhamdulillah :) kau terima dgan positif , tak mcam remaja lain kalau kena bash saja mesti nak melenting bagai -_- langsung taknak terima nasihat . Aku harap kau dapat jadikan ni semua sebagai pengajaran dalam hidup .. aku pun dapat pengajaran dri kisah kau . Harap kau redha , and last nasihat aku ... takpayah couple2 lagi , bgi habes sekolah dulu okayy ;)

    ReplyDelete
  133. Malam ney jangan lupa solat tarawikh ea dik

    ReplyDelete
  134. Nasihat yg baik Ambik, yg tk baik tk yah ambik, awak bkn budak 9 tahun lgi :3

    ReplyDelete
  135. Haha..hg neh bodo piang nk mmpos..bwu umoq 15 dh gatai garet..weh blajo dlu bg pndai2..toksah nk kapel sgt la klo pala otak stil nk sonok2 bagai..bla jd cmni dok ingat Allah..msa dok syiok haram xingt..bugima btoi..toksah la nk ptik bab2 agama klo hg tu jahil..blajaq n prbtoi dri dlu bwu la sbut sal agama..wt malu owg pmpn n agama la oi..p blajaq bg power n balas jasa mak pak hg..bodo piang

    ReplyDelete
  136. Dik kapel jom !!

    ReplyDelete
  137. Belajar dr kesilapan anda k....setiap manusia lakukan kesilapan dan kita belajar dari kesilapan tersebut utk jd orng yg lebih baik utk ALLAH,ibu bapa,guru dan kawan-kawan kita ...jgn sedih2 k...... : )

    ReplyDelete
  138. xyah la kapel2 time umur cam adik ni. buang masa je. Baik fokus kpd study,dptkan career yang baik, baru pk bab cari suami.

    dah tu memalukan Islam. Dlm blog & fb cerita pasal Islamic bagai. Last2, bende yg lagi haram dari babi pn ko pegang. Malu kot bila org bkn Islam tanya kenapa ada org mcm ko nih. Payah aku nk menjawab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btoi2..wt malu agama islam ja..dh jadi bwu nk Allah2..msa syok bromen xingt..puihh..bodo

      Delete
  139. Adik, perempuan ni kene ad sifat MALU. die hanyelah boyfren. adik tak perlu bukti kan ape2 pon sebenanye. betul ke die jodoh adik ? adik baru 15 tahun. byk lg liku2 idup adik kene jalani. biase la lelaki mmg mulut manis, sebagai perempuan jgn cepat terpedaye. berjnji pd family dulu bukan pada y bukan muhrim.

    ReplyDelete
  140. Assalamualaikum~ Nasib baik ada blog ni sebab nak minta maaf kerana terkutuk. Saya minta maaf ya adik Puteri. Lepas ni mohon jangan buat lagi sebab tak boleh ah tengok benda-benda kelakor cenggini. K salam ramadhan 2013.

    ReplyDelete
  141. nak taubat tak yah kapel.. End kahwin kalau dah mampu.. Wakaka

    ReplyDelete
  142. keh3 kt sini pn kena basuh..nasib lu la dik oiii hahahaha

    ReplyDelete
  143. ok jugak kan kena camni.. at least ingat tuhan.. kalau tak pegang sana pegang sini kan..

    ReplyDelete
  144. people tend to judge n that is our nature..to stop it is almost impossible.. kepada adik nie jngan bersedey sbb org kutuk2 awak tp bersedey laa sbb awak daa kianati janji awak kedada Allah..dlm setiap solat, dlm setiap doa, dlm setiap ayat2 suci-Nya hanya menyeru kita melakukan yg baik..cinta abadi 2 kat Allah bukan kat mamat bunga adik tu.. seriously "mat bunga" go back home u r drunk bro!! lek arr masa panjang ag.. beribadahlah mcm kita nak mati esok dan bekerja laa kita mcm nak hidup 1000 tahun..baru betol!!

    ReplyDelete
  145. kena bahan sampai mati dik XD

    ReplyDelete

Copyright © 2013 Designed by Puteri Awani